
 
 
 
 
 
 
 
 

   
 

 
   

 
   

 

 
 

 

 

 
 

 
 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-411 

Issued: January 2000 

The Rules of Professional Conduct are amended periodically.  Lawyers should consult 
the current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May an attorney ethically represent a client on a contingency fee basis when the 
matter is an appeal of the dissolution of marriage decree as it relates to 
classification of certain property as non-marital? 

Answer: No. 

References: Kentucky Rule of Professional Conduct (KRPC) 1.5(d) (Kentucky Supreme Court 
Rule 3.130(1.5(d)(1))); Wisc. Op. E-89-2 (1989); In the Matter of Jarvis, 869 P.2d 
671 (Kan. 1994); Overstreet v. Barr, 72 S.W.2d 1014  (Ky. 1934); Liciardi v.
Collins, 536 N.E.2d 840 (Ill. Ct. App. 1989); State exrel. Oklahoma Bar Ass'n v. 
Fagin, 848 P.2d 11 (Okla. 1992). 

OPINION 

Kentucky Rule of Professional Conduct (KRPC) 1.5(d) (Kentucky Supreme Court Rule 
3.130(1.5(d)(1)) states: 

(d) A lawyer shall not enter into an arrangement for, charge, or collect: 

(1) any fee in a domestic relations matter, the payment or amount of which is 
contingent upon the securing of a divorce or upon the amount of alimony, 
maintenance, support, or property settlement, provided this does not apply to 
liquidated sums in arrearage. 

This Rule prohibits contingency fees in the enumerated domestic matters and makes no 
exception for domestic matters on appeal.  There is no doubt that a contingency fee arrangement 
in an appeal regarding the characterization of property in a dissolution is a "fee in a domestic 
relations matter, the payment or amount of which is contingent upon the securing of a divorce or 
upon the amount of alimony or support, or property settlement."  The Rule clearly prohibits such 
a fee arrangement.  See also Wisc. Op. E-89-2 (1989)(1.5(d)(1) prohibits contingent fee 
agreements for appeal of divorce judgments); In the Matter of Jarvis, 869 P.2d 671 (Kan. 1994) 
(public censure for violation of Rule 1.5 of an attorney who entered into a contingency fee 
agreement with a client for modification of maintenance award; contingency fee entered into 
after divorce granted). 

Generally, contracts for contingency fees in domestic relations matters have long been 
void as against public policy as a matter of contract law in Kentucky and sister states.  See 
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Overstreet v. Barr, 72 S.W.2d 1014 (Ky. 1934); Liciardi v. Collins, 536 N.E.2d 840 (Ill. Ct. App. 
1989); State exrel. Oklahoma Bar Ass'n v. Fagin, 848 P.2d 11 (Okla. 1992). 

Often the ethical proscription and the contract doctrine are explained as preventing the 
attorney from having an incentive to thwart reconciliation.  One might urge that matters handled 
after the dissolution of the marriage are not within the policy and should not be interpreted to be 
within the prohibition stated in 1.5(d). Yet, post-dissolution matters are within the words of the 
Rule's prohibition.  In addition, there are other reasons for prohibiting contingency fee 
arrangements in these situations such as eliminating the "potential for overreaching or undue 
influence in a highly emotional situation."  In the Matter of Jarvis, 869 P.2d 671, 674 (Kan. 
1994). 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


